Iskolai közösségi szolgálat

Azt gondoljuk, hogy alapítványunk azért lehet kiváló partner a közösségi szolgálattal kapcsolatos projektek lebonyolításában, mert a mindennapi munkák során a civil szervezetek sokaságával kerültünk, kerülünk kapcsolatba. Ennek köszönhetően jelenthetjük a kapcsolatot a civilek és az iskolák között. Ez a kapcsolat pedig az iskolai közösségi szolgálat keretében végzett tevékenységek, színes sokaságához való hozzáférést jelentheti a diákoknak és a pedagógusoknak is.

A kamaszkorú fiatalok érezhetően igénylik a minél több impulzust, szeretik a változatosságot. Az iskolai közösségi szolgálat módszertana is azt tartalmazza, hogy jó, ha a fiataloknak van választási lehetőségük, azaz tud olyan tevékenységet választani, amit úgy érez, hogy közel áll hozzá, amit szívesen tenne, vagy amiben azt érzi, hogy van kihívás. Az általunk bemutatott modell, a lehetőségeink pontosan ezt a változatosságot biztosítják, hiszen ahány civil szervezet, annyi tevékenység. Emellett persze elérhető az a klasszikus forma is, hogy valaki hosszabb ideig, folyamatosan végezze azt a tevékenységet, egy bizonyos szervezetnél, ami mellett elköteleződött.

Konkrét területek, amikben segítséget nyújtunk:

• Regisztrált fogadó szervezet vagyunk, a diákok így nálunk is elvégezhetik az iskolai közösségi szolgálatot, erről igazolást állítunk ki. Ez azt is jelenti, hogy ha olyan civil szervezetet érünk el, akik nem hivatalos fogadó szervezetek, de képesek közösségi szolgálati projekt megvalósítására, akkor rajtunk keresztül hivatalossá tehető a teljesítés.
  • Civil Ház-ként szolgáltatásaink révén napi kapcsolatban vagyunk több városi, megyei civil szervezettel, ezért tudunk segíteni más fogadó szervezetek felkeresésében, megszólításában.
  • A kiválasztott civil szervezetek felkészítését is vállaljuk az iskolai közösségi szolgálattal kapcsolatban. Tapasztalataink szerint sok szervezet még nem ismeri az ehhez kapcsolódó jogi szabályozást, ennek hiányában viszont hiába teljesítenek jól saját területükön, a közösségi szolgálatos projektek lebonyolítását nem tudják vállalni. Az Önkéntes menedzsment (PL-4004) akkreditált képzésünk keretében tudjuk ezt biztosítani.
  • Rendhagyó osztályfőnöki óra keretében az IKSZ-re hangoló, tájékoztató beszélgetést tartunk az önkéntességről, az érintett diákoknak. Felkészült előadóink példákkal illusztrált, kedvhozó, érdeklődést felkeltő beszélgetéseket folytatnak a diákokkal, ezáltal nőhet bennük az elfogadás a kötelező plusz feladat iránt.
  • Az iskolai közösségi akciók megszervezésében tudunk szakmai, gyakorlati segítséget adni. Az akcióknak a tervezésében, lebonyolításában is vállalunk szerepet.
  • Részben a közérdekű önkéntességről szóló törvény adja az IKSZ jogi szabályozását. A törvény tartalmi részének feldolgozásában, értelmezésében adhatunk segítséget a közösségi szolgálattal megbízott pedagógusok számára.
  • Jó gyakorlatokat, általunk megvalósított projektek, akciók bemutatását, az ott megszerzett tapasztalatok átadását is vállaljuk.